8 Tips om jouw eigen cakesmash shoot te laten slagen


Zie jij ook altijd van die leuke cakesmash foto’s voor bij komen? En denk jij dit kan ik ook? Let’s try!

Ik ga je in deze blog helpen met alle voorbereidingen voor jouw eigen cakesmash fotoshoot.
Ik zet alle tips voor je op een rijtje, here we go!

Tip 1:
Het Decor. Denk alvast na over welk thema je wilt. Je kunt hiervoor ook op vele feest sites kijken waar ze ballonnen en slingers verkopen, hier zijn vaak ook al thema’s te vinden. Koop vooral niet te veel in, want bedenk wel, je kleintje zit op de grond dus het decor hoeft niet zo groot te zijn ;)

Bij het neerzetten van het decor houd je rekening met voldoende licht (liefst daglicht) en ruimte (een lege muur) maar ook de afstand die je nodig hebt om te kunnen fotograferen.

Tip 2:
De kleding. Je kunt hele leuke setjes kopen voor een cakesmash, maar bedenk wel dat kleding vies word. De kleurstoffen die in de taart zitten zijn niet altijd makkelijk uit te wassen. En zeg nou zelf, als ze zichzelf lekker onder kunnen kliederen ziet er dat toch veel leuker uit? :)  Vaak gebruiken we daarom vaak alleen een broekje met bretels of een tutu rokje voor de meisjes.  Om het af te maken kun je ze nog een feesthoedje, kroontje of stoer petje op zetten.

Leg voor je gaat fotograferen ook alvast wat handdoeken/washandjes/snoetenpoetsers klaar, of eventueel een lekker badje. Zodat je na de shoot je kindje weer lekker schoon kunt poetsen.

Houd er rekening mee dat je eigen kleding ook vies kan worden.

Tip 3:
De taart! Zorg dat je ruim op tijd je taart hebt besteld! Zo ben je verzekerd van de taart die je graag wil. Het is leuk om de kleuren aan te passen aan je thema. De taart die je bij een cakesmash gebruikt word ook wel giga cupcake genoemd. Wil je een 1 boven op de cake? Vraag aan de bakker of deze niet bevestigd word met een prikker maar enkel met fondant.

Wanneer je de taart op de set zet, kijk dan goed of deze recht voor de camera staat (de mooiste kant naar voren) zet daarna je kindje er schuin achter, pak zijn vingertje en haal hem door de taart, laat hem proeven! Nu weet hij dat hij van de taart mag snoepen! Snel terug naar je plaats en shooten maar!

Tip 4:
Wanneer? Plan de shoot op tijd in, misschien wil je de foto’s gebruiken als uitnodiging? Dan heb je wel wat tijd nodig om ze nog af te laten drukken en te laten bezorgen. Begin lekker vroeg op de dag zodat je kleintje nog niet te moe is. Zelf start ik meestal om 10 uur. Het is handig als je alles klaar hebt staan, misschien kan iemand anders je kindje even bezig houden terwijl jij alles klaar zet, zo raakt je kindje niet te snel verveeld.

Tip 5:
Zet feestelijke muziek op! Kies het favoriete liedje uit van je kindje en dans en zing gezellig mee, maak er een klein feestje van! Begin met wat foto’s zonder de taart! Mocht je kindje niks van de taart willen weten dan heb je altijd deze foto’s nog. Zo kan je kindje ook meteen even wennen en los komen. Geef hem gerust een ballon of iets anders in handen zodat hij de rest van je setting niet aan valt :) Want tja alles is interessant!

Tip 6:
Zorg dat je niet alleen bent! Terwijl jij je focust om de beste foto’s maken, kan de ander je kindje goed in de gaten houden. Verslikt hij zich niet? Kruipt hij niet weg? En natuurlijk kan de 2e persoon hem laten lachen! Zorg dan wel dat je ook op de grond gaat zitten, anders kijkt je kindje op elke foto omhoog!

Een kiekeboe spelletje doet het altijd goed, en misschien kan je kindje al een ‘ hieperdepiep.. hoera!’

Tip 7:
Verwacht niet te veel. Bedenk goed, ook bij een fotograaf zijn de foto’s vooral moment opnames. Als het kindje net even lacht of kijkt dan knippen we. Niet ieder kindje vind de taart lekker en sommige kindjes vinden het gewoon allemaal erg spannend, dat is niet erg. Leg de druk daarom niet te hoog, het is en blijft een kind en vaak bepaald het kindje hoe de shoot verloopt. Heeft het geen zin om te lachen? Forceer het dan niet! Probeer hem liever af te leiden. Ga ook geen huilende foto’s maken daar word niemand blij van.

Tip 8:
Waarmee ga je fotograferen?  Je hoeft niet perse een goede camera te hebben om mooie foto’s te kunnen maken.  Het kan ook prima met je telefoon. Houd er dan alleen wel rekening mee dat als je de foto’s af wil laten drukken dat de kwaliteit dan wel minder is.  Mocht je wel een goede camera ter beschikking hebben, zorg er dan voor dat je de juiste instellingen gebruikt.  Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om je sluitertijd hoger te zetten in verband met de bewegingen van je kindje ;)

Ik hoop dat je genoeg hebt aan deze tips, de rest is up to you!
Onthoud dat het vooral leuk moet zijn!  Succes!!

Denk je nu wow.. mij niet gezien!? En laat je het toch liever aan een fotograaf over? Je bent altijd welkom in mijn studio! Ik doe het heel graag voor je :) Bekijk dan even mijn info pagina voor cakesmash shoots. Of neem contact met mij op.